No proszę, to będą już trzecie święta z tym blogiem, a dopiero pierwszy świąteczny przepis :) Jeśli macie jeszcze dynie, odłóżcie ją na pierwszy lub drugi dzień świąt :)
Składniki:
- 200 g pieczonej dyni
- 375 g twarogu na sernik
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru (lub trochę więcej)
- ziarenka z laski wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1-2 szczypty kardamonu i cynamonu
- 180 g markiz Neo z waniliowym nadzieniem
- 50 g masła + do wysmarowania obręczy
Piekarnik nagrzać do 150 st.
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a obręcz wysmarować masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki tortownicy.
Pozostałe składniki zmiksować razem i wylać do tortownicy. Piec przez godzinę, a potem zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na godzinę.
Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.
Bardzo ciekawy przepis. Sernik dyniowy i to z piwem. nigdy nie jadłam czegoś podobnego
OdpowiedzUsuńCudne polaczenie kolorow!
OdpowiedzUsuńPiękny słoneczny kolor. :)
OdpowiedzUsuńAleż ma kolor! Cudo po prostu :)
OdpowiedzUsuńAle masz przyjemnie na tym blogu :):):)
OdpowiedzUsuń