niedziela, 9 lutego 2014

Bułeczki ze Smakowitą Pajdą

Rzadko piekę w akademiku pieczywo, ale skoro jest Smakowita, to postanowiłam pokombinować z nią. Bułeczki wyszły kruche, kojarzę jakby mama robiła kiedyś podobne. Początkowo myślałam, że nie wyjdą, nie urosły za bardzo,wydawały mi się zbite, ale potem doszłam do wniosku, że takie właśnie ciasto jest dzięki użyciu Smakowitej. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, przekroiłam jedną i ucieszyłam się - jednak trochę urosły, bo miała bardzo ładne pęcherzyki powietrza :) Bułeczki są idealne na kanapki do szkoły/pracy, chociaż wychodzą nieco małe ;)



Składniki:
  • 280 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suszonych
  • 85 ml mleka
  • 45 g Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Wyrobienie ciasta w maszynie do chleba: na dno maszyny dajemy mokre składniki, potem suche, a na samą górę drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i czekamy ;)
Wyrobienie ciasta ręcznie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Smakowitą Pajdę można wcześniej rozpuścić.
Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części i z każdej formujemy bułeczkę, jak najmniej zagniatając  ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Nagrzewamy piekarnik do 190 st, smarujemy bułeczki mlekiem i pieczemy 15 minut. enjoy c:

Smakowita pajda zaskoczyła mnie całą sobą - smakiem, opakowaniem. Jest naprawdę dobra, a do tego ładnie i wygodnie podana.

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.


2 komentarze:

  1. Fajne bułeczki. Zabieram jedną na śniadanie ;)
    Pozdrawiam
    Majana

    OdpowiedzUsuń
  2. super bułeczki, jestem bardzo ciekaw jak smakują, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń