Lazanię jemy bardzo chętnie. Zapowiedziałam R., że zrobię taką z dynią już jak kupowałam dynie. Myślałam, że nie będzie mu smakować, ale jako że ma normalną porcje mięsa, smakowała mu baaardzo :D
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- połowa oczyszczonej i obranej dyni (u mnie dynia przed obraniem miała ok. 1800 g)
- 90 g koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka tymianku
- garść świeżej bazylii
- dwa ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- makaron lasagne
Cebulę pokroić w kostkę i udusić. Dodać mięso i posiekany czosnek i dusić. W międzyczasie pokroić dynię na drobną kostkę. Dodać do mięsa, dolać trochę wody, dodać koncentrat i dusić aż dynia zmięknie. Bazylię posiekać, dorzucić i doprawić resztą przypraw. Gotować jeszcze chwilę.
Przygotować beszamel (przepis bezpośrednio w Rodzinnej Kuchni:
2. Beszamel: robimy jasną zasmażkę z mąki i masła, dolewamy porcjami mleko, cały czas mieszając. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy żółtko, dokładnie roztrzepujemy. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą, cukrem, gałką i pieprzem.
Układać lazanię w formie (u mnie tortownica) warstwami sosu i makaronu na zmianę, zaczynając od płatów makaronu. Ważne! Każdą warstwę makaronu polać odrobiną gorącej wody - makaron wchłonie ją i tak się ugotuje nie zabierając wilgoci z sosu. Jako ostatnia warstwę układamy makaron. Polewamy całość beszamelem i
1. Jeżeli przygotowujemy lasagne w piekarniku - posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 30 minut.
2. Jeżeli robimy lasagne w kombiwarze - wstawiamy ją do kombiwara na 175 st. na 15 minut BEZ sera, a tylko z beszamelem na wierzchu. Po tym czasie posypujemy serem i pieczemy jeszcze 30 minut. Taki zabieg pozwoli każdej warstwie makaronu dogotować się bez przeszkód c:
smacznego c:
Dyniowej lasagne nigdy nie jadłam, jednak z wielką chęcią bym to zmieniła :) Ta beszamelowa powłoczka do mnie woła ;)
OdpowiedzUsuńWyglada bosko!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńPychotka :) My bardzo lubimy lasagne, C. często robi, muszę mu podrzucić pomysł z dyńką :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na dodanie dyni, muszę wypróbować, ja robiłam z mozzarellą i suszonymi pomidorami wg Pascala(kuchnia lidla), przepyszna:)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie:) zapraszam równiez do mnie :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńCHciałabym zobaczyć Twoją kuchnię. Jak dajesz radę w akademiku? może pokażesz nam swoje środowisko pracy? TO może być bardzo ciekawy wpis. Bo TY na to?
OdpowiedzUsuńwłaściwie, to dlaczego nie? ciekawy pomysł, postaram sie przygotować notkę na temat c:
Usuń