Składniki:
- pół szklanki kakao do wypieków
- pół szklanki cukru pudru
- opakowanie cukru wanilinowego (lub odpowiadająca mu ilość cukru waniliowego)
- 60 g gorzkiej czekolady
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Zetrzeć czekoladę na wiórki. Jeśli robimy na prezent i chcemy wsypać do słoiczka warstwami - mieszamy ze sobą wszystkie składniki oprócz cukru pudru i czekolady. Usypujemy warstwy - najpierw mieszankę, potem cukier puder, a na wierzch czekoladę. Przed użyciem mieszamy wszystko razem. Na kubek mleka wsypujemy 3 łyżeczki mieszanki.
Rewelacja!!! Sama bym się baaardzo ucieszyła z takiego prezentu. Mogę ukraść pomysł? :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, po to się nim dzielę :)
UsuńNo to moi przyjaciele będą mieli co pić w święta :D warstwowo ładnie wygląda!
OdpowiedzUsuńSuper! Zrobię na pewno! :) Dziękuję za pomysł.
OdpowiedzUsuńmam pytanie, czy ilość podanych składników jest na mniej więcej jeden słoiczek?
OdpowiedzUsuńNa więcej, chociaż zależy jaki słoiczek masz :) Ten był taki typowo jak niektórzy mają na przyprawy :)
Usuńdziękuję za odpowiedź :D
Usuńświetny przepis! ;D
OdpowiedzUsuńa gdzie mogę kupić taki fajny słoiczek ? :)
świetny przepis! ;D
OdpowiedzUsuńa gdzie mogę kupić taki fajny słoiczek ? :)