poniedziałek, 25 czerwca 2012

KONKURS

Obiecywałam na fan pejdżu fejsbukowym, że kiedy stuknie mi 75 lubisiów, zrobię mały konkurs. Tak więc konkurs właśnie ogłaszam c:

Do wygrania będą dwa zestawy, a w każdym z nich:
-karmel i wanilia w młynkach, widoczne na zdjęciu
-niespodzianka mojej roboty, której zdjęcie dodam niedługo.

Druga część nagrody będzie niespodzianką, bo niestety gapa ze mnie i zawiozłam to do domu, a potem zapomniałam wziąć ze sobą i zrobić zdjęcie...



W sobotę mam urodziny, świętować będę z R. Ale po sesji zamierzam zaprosić kilka dziewczyn i zrobić taki babski wieczór c;
Co trzeba zrobić, żeby wygrać?
1. Do 7 lipca, pod tym postem napisać przepis na coś smacznego - drinki, sałatki, przystawki, desery - co mogę zaserwować na babskim wieczorku. Razem z przepisem zostawić adres e-mail.
2. udostępnić na facebooku wpis o konkursie, który będzie dostępny na moim fan pejdżu.


Spośród wszystkich pomysłów wybiorę jeden, który mi się najbardziej spodoba i nagrodzę go, a druga nagroda powędruje do kogoś w drodze losowania (punkt 2 zwiększa szansę na wygraną w tej drodze c:).


Czekam więc na przepisy, później dorzucę zdjęcie drugiej części nagrody c:





23 komentarze:

  1. Polecam na babski wieczór sałatkę z arbuzem - lekka i orzeźwiająca:
    Składniki:
    5-7 liści sałaty lodowej
    0,5kg arbuza
    125g sera brie z orzechami
    kilka listków świeżej mięty
    2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
    1 łyżka siemienia lnianego
    Dressing:
    sok z o,5 limonki
    1 łyżka oleju z orzechów włoskich
    1 łyżeczka octu balsamicznego
    Sól, pieprz
    Przepis:
    Arbuza i ser kroimy w kostkę, sałatę drzemy na drobne kawałki. Składniki do dressingu mieszamy dokładnie i dodajemy do reszty składników. Na koniec dodajemy kilka listków mięty, słonecznik oraz siemię. Wszystko dokładnie mieszamy i rozkoszujemy się świeżością smaków ;)

    Z racji tego, że nie napisałaś czy są jakieś ograniczenia co do ilości przepisów to polecę jeszcze baaardzo dobrego dirneczka, który równie dobrze może być serwowany bez alkoholu :)
    Potrzebujesz na jedną porcję 3 cząstki limonki, łyżeczkę domowego cukru waniliowego lub cukru brązowego, listki świeżej mięty, pół szklanki soku jabłkowego i drugie pół 7Up'a :) Do tego kilka kostek lodu i kieliszek białego rumu lub czystej (lub w ogóle pominąć alkohol) i gotowe! Pozdrawiam!
    e-mail: emcia.pichci@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. to ja zapodam coś pysznego owocowego : http://kuchnianawzgorzu.pl/deser/dzem-porzeczkowo-kokosowy-2/ zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, ja mam gotowe menu :) Bardzo fajna i sycąca wyszła ta sałatka - w sam raz na przedłużooonyy barrrdzo wieczór, do piwa, wina. I do tego coś jeszcze. http://mowia-weki.blogspot.com/2012/03/menu-na-babski-wieczor.html :) mowia.weki@gmail.com Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. O, fajna nagroda! Bo takie młynki to ciężko u mnie dostać :/
    Jutro wklepię przepis.
    A powiedz mi, do kiedy trwa konkurs?

    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny konkurs, spróbuję wymyślić coś ciekawego na babski wieczorek :D

    OdpowiedzUsuń
  6. http://seven-days-in-sunny-june.blogspot.com/2012/06/paczuszki-z-owocamibrazowym-cukrem-i.html

    lub to

    http://seven-days-in-sunny-june.blogspot.com/2012/06/tarta-z-czeresniami-i-mascarpone.html


    :) kiedy wyniki ? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Russkaya - konkurs trwa do 7 lipca
    Madleine - wyniki jak tylko wybiorę przepis, myślę, że najpóźniej do 10 lipca, ale to zależy od ilości przepisów c:

    OdpowiedzUsuń
  8. Na moich plotkarskich zlotach nie może zabraknąć kawy. Zawsze robię ją w ten sposób: łyżeczkę kawy rozpuszczalnej (producent wedle uznania) zalewam ciepłym mlekiem, mieszam bzzzzzzzz elektrycznym mieszadełkiem do uzyskania piany i na końcu posypuję cukrem cynamonowym Kotanyi. Polecam. W trakcie pogaduszek zapodaję 2 proste drinki: 50ml malibu + 100ml soku pomarańczowego + 10ml grenadiny, fajnie się zlewają kolory, możesz nie mieszać - możesz wymieszać :) spróbuj też tego: 50ml żubrówki + 50ml sprite'u + plasterek świeżego,obranego ogórka włóż w drinka, niech sobie popływa, efekt smakowy gwarantowany! renata.lipska@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Katarzyna ♦Wiosenna sałatka z smażoną piersią z kurczaka♦

    Mięso natarte pastą z roztartej w oliwie kostki rosołowej nabiera głębokiego smaku, jest kruche, soczyste i aromatyczne. Wyśmienicie smakuje samo, bądź w towarzystwie sałatki wiosennej, czy też innych dodatków.

    Składniki:

    ♦ pierś z kurczaka
    ♦ oliwa
    ♦ kostka rosołowa (z kury Knorr)

    ♦ warzywa na sałatkę:
    - sałata lodowa
    - czerwona cebula
    - czerwona i żółta papryka
    - rzodkiewka
    - ogórek zielony

    ♦ sos sałatkowy:
    - domowy
    (Do słoiczka po małym koncentracie pomidorowym wkładamy drobno pokrojony czosnek, dodajemy jarzynkę, ulubione zioła, np. pietruszkę. Wlewamy octu jabłkowego, żeby przykrył zawartość słoiczka i uzupełniamy prawie do pełna oliwą. Całość wstrząsamy.)
    - lub gotowy.

    Przygotowujemy i kroimy warzywa a następnie układamy na talerzu.

    Rozcieramy na pastę kostkę rosołową z dwoma łyżkami oliwy. Nacieramy nią mięso i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie pierś z kurczaka kładziemy na rozgrzaną patelnię lekko wysmarowaną olejem i smażymy kilka minut z obu stron.
    Usmażone mięsko odkładamy na talerzyk, żeby odpoczęło i trochę przestygło.

    Na pokrojone, ułożone na talerzu warzywa oraz polane sosem sałatkowym wykładamy jeszcze ciepłą i pokrojoną pierś z kurczaka.
    Smacznego !

    katarzyna_ge@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Na babski wieczór polecam:

    1. DESER: sałatka z owoców sezonowych w arbuzie: banany, arbuz, brzoskwinie, winogrona białe, ciemne, gruszki, maliny.

    SOS: 1/2 szkl. soku pomarańczowego, szczypta cynamonu, 1 łyżeczka miodu,1 łyżka cukru.

    PRZYGOTOWANIE: Z dorodnego arbuza przekarawamy na pół i wydrążamy z niego cały miąższ. Owoce kroimy w kawałki o zbliżonej wielkości. Banany w plasterki, gruszki i brzoswinie w "prawie kostkę", malinki i winogrona luzem, a z arbuza wycinamy kulki. Wrzucamy do dużej miski i delikatnie ze sobą mieszamy.

    Sos: sok pomarańczowy przelewamy do rondelka i stawiamy na malutkim ogniu. Wsypujemy cukier i podgrzewamy (stale mieszając), aż się całkiem rozpuści. Dodajemy pozostałe skłaniki, czyli miód i cynamon, jeszcze raz mieszamy, studzimy i polewamy sałatkę. Gotową nakładamy do arbuzowej salaterki.

    2. Panierowany camembert z winogronami i orzechami

    SKŁADNIKI: ser camembert - 2szt, winogorna jasne/ciemne kiść - 1szt, Fix Nuggetsy z sosem tysiąca wysp - 2op, ketchup - 100 ml, mleko - 50 ml, orzechy włoskie - 100gr, jajka - 2szt, olej - 200ml, majonez - 100ml

    PRZYGOTOWANIE: Ser camembert pokrój na pół, następnie każdą połówkę na trzy trójkąty. Wymieszaj jajka z mlekiem i przelej do miski. Do drugiej miski wsyp panierkę z opakowań Fix Knorr. Kawałki sera oprósz mąką, następnie zanurz je w jajku z mlekiem, a na koniec obtocz w panierce. Serki smaż w głębokim oleju aż panierka zrobi się złotobrązowa i chrupiąca. Po usmażeniu odsącz serki na ręczniku papierowym. Na każdy kawałek sera połóż orzecha włoskiego i winogrona. Całość przebij wykałaczką tak aby powstały koreczki. Majonez wymieszaj z ketchupem oraz sosem tysiąca wysp z opakowania Fix Knorr. Koreczki z panierowanego sera podawaj z sosem oddzielnie.

    3. Ziołowe koreczki z fetą i oliwkami

    SKŁADNIKI: czarne oliwki - 100gr, pieprz do smaku, ogórek - 1szt, zioła prowansalskie - 1 szczypta, pomidory - 3szt, oliwa, ser feta - 200gr

    PRZYGOTOWANIE: Pomidory sparz i obierz. Usuń pestki z miąższem i pokrój w kostkę.
    Ogórek potnij w talarki, a ser w kostkę wielkości pomidorów. Nadziewaj wszystkie składniki na wykałaczki naprzemiennie. Skrop odrobiną oliwy i posyp ziołami. Ziołowe koreczki podawaj z sosem czosnkowym.

    sos czosnkowy: taka sama część majonezu dekoracyjnego co jogurtu naturalnego, dobrze wymieszaj i dodaj sół i pieprz do smaku. Nic więcej - gotowe!

    4. Drinki: MOJITO

    SKŁADNIKI: w zależności ile osób, na 4os: 0,5l Bacardi białego, ok. 4 limonki, kilka gałązek świeżej mięty, cukier trzcinowy, woda sodowa (gazowana), duużo lodu kruszonego.

    PRZYGOTOWANIE: Do wysokiej szklanki wrzuć 3 ósemki limonki, kilka listków mięty, ok. 2 łyżeczki cukru i wszystko dobrze ugnieć by wydobyć soki. Następnie wypełnij szklankę lodem kruszonym, dolej 50ml rumu i lekko uzupełnij wodą. Wymieszaj i delektuj się tą orzeźwiającą ambrozją:)

    5. Gdyby jednak jedzonka miało zabraknąć polecam WŁOSKIE GRISSINI

    SKLADNIKI: na ok 20 paluszków: 3 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki soli, 15g świeżych drożdży, mniej niż 2/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki oliwy, opcjonalnie sezam, tymianek albo inne zioła, oliwa do smarowania

    PRZYGOTOWANIE: Przesiać mąkę i sól do dużej miski, zrobić zagłębienie i wlać drożdże rozrobione z wodą. Dodać oliwę i wyrobić ciasto (można dodać ziół). Wyłożyć na blat oprószony mąką i zagniatać ok. 8-10 minut. Rozwałkować na prostokąt (15x20cm), posmarować oliwą, przykryć natłuszczoną folią i odstawiać w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przekroić ciasto na pół wzdłuż dłuższego boku i pokroić na paski o szerokości ok. 1 cm. Rozciągnąć paski na długość ok. 30 cm (lub na długość blachy, jakiej użyjemy do pieczenia). Można również grissini rolować rękami na blacie, te tradycyjne są rozciągane. Obtoczyć w sezamie. Ułożyć na blachach, zachowując odstępy. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 15-20 minut.


    UDANEJ IMPREZY OBY POGODA DOPISAŁA :)

    kuchennyblog@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem facetem, i prawdopodobnie nie mam zielonego pojęcia o BABSKICH WIECZORACH. Ale wiem, że przez żołądek do serca, i przez żołądek do Przyjaciół, dlatego mam (asa w rękawie) kilka propozycji: 1) Proste, szybki i nie-skomplikowane bagietki ze szpinakiem i serem mozzarella.Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Bagietkę kroimy na "małe chlebki", smarujemy masłem. Szpinak przysmażamy na patelni razem z posiekanym ząbkiem czosnku. Gotowym szpinakiem smarujemy bagietki. Na koniec wykładamy serem mozzarella (można użyć żółtego) i zapiekamy w piekarniku (140'C) aż do rozpuszczenia się sera. Podawać na ciepło z różnymi sosami. Czosnkowy, koperkowy etc.
    2) Po drugie podstawą takich spotkań są drinki. Osobiście preferuję dobre pół-słodkie wino, ale na dworze jest bardzo ciepło i przydałoby się coś orzeźwiającego.
    Orzeźwiający drink: Do szklaneczki wrzucamy trzy ćwiartki limonki, ściskamy łyżeczką aby puściła sok. Następnie wsypujemy łyżeczkę cukru i nalewamy wódki (wg uznania :-). Zalewamy 3/4 szklanki spritem. Na koniec dopełniamy drinka wlewając po ściance sok z czarnej porzeczki.
    Drugi drink jaki proponuję to: Wódka orzechowa z sokiem pomarańczowy. Przygotowanie jest proste. Wystarczy kupić wódkę orzechową i sok pomarańczowy. Wszystko wlewamy wedle uznania :-))
    3) Fajnie jak na stół jest zapełniony. Proponuję kupić dużo owoców (banany, ananasa, kiwi, jabłka, pomarańcze, mango, grapefruit, truskawki), pokroić w plasterki i ułożyć na talerzach (fajnie jest trochę pokombinować, żeby to fajnie wyglądało na talerzu, np. zetrzeć trochę gorzkiej czekolady, albo udekorować miętą). Do tego podać jakiś fajny sos na przykład truskawkowy, albo ubitą śmietanę, albo gorącą czekoladę pitną (w takich naczyniach z podgrzewaczami) tak aby goście mogli sobie maczać owoce.
    4) Było coś na słodko, to teraz coś na słono. Bardzo fajną sprawą jest sushi. Jedzenie pałeczkami to naprawdę fajna, nie trudna zabawa. Zrobienie sushi też nie wymaga większej filozofii. Gotowe zestawy (algi nori + mata + ryż + wasabi + sos sojowy) możesz kupić w hipermarketach, a to czym wypełnisz swoje sushi zależy od Ciebie. Nie musi to być surowa ryba, ale na przykład wędzony łosoś, albo tuńczyk z puszki. Do tego warzywka: ogórki, pomidory, papryka. Wszystko do wyboru, do koloru. Jeżeli nie lubisz ryby - nie używaj jej.
    Oto filmik z youtube, jak przyrządzić sushi - http://www.youtube.com/watch?v=2Nn-eaR5Bek
    dobra zabawa! Zrób to nawet z Przyjaciółkami - uśmiejecie się do łez!
    5) Jak zgłodniejecie - zróbcie coś razem. Zamówienie pizzy - to sposób nudny i oklepany - ale zrobienie jej - to sztuka! Fantastyczne w domowej pizzy jest to, że jest ona 100% TWOJA. Możesz dawać co chcesz, ile chcesz i jak chcesz. pomyśl co najbardziej lubisz Ty i Twoje Przyjaciółki, zakup te produkty, i bądź gotowa na to, że o 1. nad ranem, ktoś powie "o! jaka ja jestem głodna", wtedy będziesz mogła krzyknąć: ZRÓBMY RAZEM PIZZĘ.
    Osobiście polecam przepis, z którego ja zawsze korzystam:
    http://www.oh-liveagoodlife.blogspot.com/2012/04/pizza-z-salami-raz.html
    6) Chleb w domu musi być zawsze. Nie kupuj go tym razem w swojej ulubionej piekarni. Zrób go sama, to naprawdę proste. Spróbuj i patrz jak Twoje przyjaciółki nie mogą się od niego oderwać.
    Oto przepis: http://www.oh-liveagoodlife.blogspot.com/2012/04/upiec-chleb-to-nie-takie-trudne.html
    7) Ostatnia rzecz, jaką polecam (bo jeden babski wieczór - a tygodnie na siłowni) to muffinki. Przepis, którego ja używam jest nietypowy. Dlaczego? Ponieważ zamiast śmietany używam coca-coli. Tak, coca-coli! Co prawda smaku coca-coli nie czuć, ale jakie będzie ździwienie w oczach gości, kiedy odpowiesz im na pytanie "z czego zrobiłaś te babeczki?".
    Oto przepis:
    http://oh-liveagoodlife.blogspot.com/2011/12/coca-colowe-muffiny-na-mikoajki.html
    To jest oczywiście moja propozycja na Babski Wieczór. Jak mówiłem - jestem facetem - nie znam się na tym. Hehe. W każdym razie - z pustym żołądkiem nie ma zabawy. I w dni takie jak te - kalorie nie istnieją.
    Życzę udanej zabawy. Przemo
    przemyslaw.spasiuk@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Hm... :) to ja w takim razie proponuję menu, które sprawdzi się na każdej Babskiej imprezie :) Przystawki i sałatki, no i trochę pokuszenia ..żeby nie było tak dietetycznie ;)
    Przystawki to : jaja faszerowane tuńczykiem http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2012/06/dietetycznie-moze-byc-pyszne-jaja.html
    kardamonowe kęski w panierce jogurtowej z krakersów i orzeszków
    http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2012/06/przekaska-kibicakardamonowe-keski-w.html
    naleśnikowe roladki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2012/05/powrot-w-wielkim-stylu-szpinakowe.html
    MUS Z ŁOSOSIA Z SUSZONYMI POMIDORAMI W AROMATYCZNEJ OLIWIE NA CIEŚCIE FRANCUSKIM
    http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2012/02/smaki-zimowego-smakowiska-cz-1.html
    Sałatki:
    wolińska sałatka z granatem http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2011/11/wolinskie-smaki-czyli-granat-zosta.html
    sałatka z surimii i winogron http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2012/01/co-mozna-wykombinowac-z-resztek-po.html
    zielona letnia sałatka urodzinowa http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2011/11/zielona-saatka-urodzinowa-czyli.html
    sałatka pięcioskładnikowa http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2011/10/seler-naciowy-zaklety-w-kolejnej-saatce.html
    I słodkie pokuszenie :
    murzynek bez tłuszczu : http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2011/11/niskokaloryczny-murzynek-bez-tuszczu.html
    poczwórnie czekoladowe muffinki http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2012/05/chrupiace-mega-poczwornie-czekoladowe.html
    i efekt błękitu porażający gości czyli torcik niebieska laguna http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2011/11/niebieskie-ptasie-mleczko-czyli-bekit.html

    Tak jak Ty lubie nieskomplikowana kuchnie wiec wszystkie latwe i przyjemne :) mam nadzieje ze nawet jesli nie wygram to i tak spodoba ci sie w moich progach bo w twoich zamierzam sie rozgoscic ;) :) pozdrawiam i zycze milej zabawy Martula vel panti
    lasochamarta@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja proponuję cudowne babskie drinki, nie tylko smakują wspaniale ale i wyglądają:

    Niebieski drink

    SKŁADNIKI:

    1/3 syrop brzoskwiniowy
    1/3 blue curacao
    1/3 wódka
    Ćwiartka brzoskwini z puszki
    lód

    Wszystkie składniki płynne wymieszać w shakerze. Udekorować brzoskwinia lub wrzucić do szklanki- nasiąknie alkoholem i przejmie aromat curacao.

    Drink niebiesko-różowy

    SKŁADNIKI:

    40 ml.likieru curacao,
    pół szklanki musu truskawkowego,
    spienione mleko,
    cukier puder,
    truskawka do dekoracji

    Truskawki oczyścić z szypułek,umyć w bieżącej wodzie,osączyć. Następnie zmiksować z cukrem pudrem w mikserze,dodając trochę mleka przegotowanego i przestudzonego.Mus przełożyć na dno pękatej czarki. Odmierzyć miarką likier curacao i wlać do czarki.Dopełnić spienionym mlekiem,które można spienić trzepaczką.Nie mieszając, podać drink z ocukrzoną truskawką lub trzema nadzianymi na brzeg czarki.


    Joanna
    kabanos_25@onet.eu

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Skoro babski wieczór to konieczny jest babski drin!!!
    Ten sprawdza się w 100%
    Jak zrobić drina:

    Dwie garści malin
    Kawałek imbiru (wielkości kciuka)
    Dwie łyżki brązowego cukru
    Dwie puszki piwa imbirowego
    8 kieliszków wódki
    Kilka listków mięty (wg uznania)

    Maliny, imbir pokrojony w cienkie plasterki oraz cukier wrzucić do dużej miski i ugnieść. Do powstałej papki dorzucić kilka listków mięty, porwanych.
    Całość zalać imbirowym piwem oraz wódką. Odstawić do lodówki na kilka chwil.
    Przed podaniem dorzucić kostki lodu…iiiii rozkoszować się pysznościami.
    Wizualizacja tu http://www.whitechocolatemoccha.com/2011/08/wreszcie-sonce.html

    Pozdrawiam,
    Tyna

    OdpowiedzUsuń
  15. agoooooosia@gmail.com
    udostępnione na FB: Agnieszka I.

    i teraz przepis, który jest hitem na każdej babskiej imprezie. Jak wiadomo, kobitki przepadają za wszelkiego rodzaju sałatkami - bo powszechnie wiadomo, sałatka = zdrowe jedzenie = świetna figura ;D

    Do sałatki potrzebujemy:
    kapustę pekińską
    puszkę kukurydzy
    średni ogórek zielony
    2 pojedyncze piersi z kurczaka
    mix sałat z Biedronki
    sos ziołowo - ogrodowy Culineo (również z Biedronki)
    przyprawa do kurczaka
    majonez
    śmietana 12%
    cukier puder
    ser w kostce (najlepiej twardy)

    Kapustę myjemy, kroimy drobno, kukurydzę odsączamy, piersi myjemy ;D, kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy najdłużej jak się da (tylko, trzeba uważać, żeby w końcu ich nie spalić :)). Sos sałatkowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy do niego 4 łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu i łyżeczkę cukru pudru (tutaj możemy składniki dodawać w różnych ilościach, to już zależy od własnego gustu oraz smaku). Ogórka myjemy (nie obieramy) i kroimy w półksiężyce, ser tarkujemy na dużych oczkach tarki.

    I teraz najważniejsze :), sałatkę układamy warstwami.
    1 warstwa - mix sałat z Biedronki
    2 warstwa kukurydza, ogórek, pierś z kurczaka - polewamy sosem
    3 warstwa kapusta pekińska

    i tak układamy warstwy, aż do wyczerpania składników. Na sam koniec posypujemy startym serem żółtym.

    OdpowiedzUsuń
  16. Z moją najlepszą przyjaciółką często robimy sobie babskie wieczory. Ostatni był pod hasłem truskawek. A jak truskawki to oczywiście musiało być obłędne truskawkowe mojito!

    Proporcje na 1 drinka:

    50 ml białego rumu, np. Bacardi
    6 truskawek + 1 truskawka do dekoracji
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    kilka listków mięty + mała gałązka do dekoracji
    pół limonki pokrojonej na małe cząstki
    10 ml likieru truskawkowego
    woda gazowana
    lód

    Z cukru trzcinowego i odrobiny gorącej wody przygotowujemy syrop cukrowy. Truskawki rozgniatamy w wysokiej szklance z syropem cukrowym, cząstkami limonki, listkami mięty i likierem truskawkowym. Następnie dolewamy rum, dorzucamy kilka kostek lodu i dopełniamy wodą gazowaną. Drinka dekorujemy truskawką i gałązką mięty.

    Truskawkowe mojito jest słodkie, a jednocześnie orzeźwiające, idealne na lato. I takie kobiece: w sam raz na babski wieczór :):):)

    A jako przekąskę proponuję lekką sałatkę z kurczakiem, rukolą i miodem:

    125 g rukoli
    3 pojedyncze piersi z kurczaka
    100 -150 g startego parmezanu
    1 długi ogórek
    3 - 4 łyżki miodu
    musztarda o kremowej konsystencji bez widocznych ziaren gorczycy
    oliwa z oliwek
    2 ząbki czosnku
    zioła prowansalskie
    pieprz ziołowy
    pieprz zwykły
    chilli

    Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami i smażymy na rozgrzanej patelni kilka minut (ja smażyłam bez tłuszczu). Następnie dodajemy miód i smażymy cały czas mieszając, aż kurczak pokryje się skrystalizowanym miodem i będzie miał złoto-brązowy kolor. Kurczaka odstawiamy do przestygnięcia. Co jakiś czas musimy go pomieszać, żeby kawałki się ze sobą nie posklejały. W czasie gdy kurczak sobie stygnie, kroimy ogórka i żółty ser w kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą: rukolę, kurczaka, ogórka i żółty ser. Całość polewamy sosem zrobionym z kilku łyżeczek musztardy, łyżeczki miodu, odrobiny oliwy z oliwek i wyciśniętego czosnku. Doprawiamy tymi samymi przyprawami co kurczaka. Jeszcze raz wszystko mieszamy i gotowe :):):)

    Za kilka dni wracam do Polski i na pewno z przyjaciółką urządzimy sobie babski wieczór :)

    Pozdrawiam!
    Ania

    anna.m.loska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Myślę, że na babskim wieczorku idealnie sprawdziłaby się Lazurowa Ice Tea, która oprócz walorów smakowych, ma też estetyczne :) Można dodać do niej jakiś alkohol i świetnie sprawdzi się także w roli drinka. Oto przepis:

    Składniki:
    - 1 litr wrzątku,
    - 2 torebki herbaty Irving Zielonej Cytrusowej (lub innej cytrusowej),
    - 4 łyżki syropu barmańskiego Blue Curacao,
    - 2 plastry cytryny,
    - 3 łyżeczki cukru (lub więcej - według uznania),
    - kostki lodu.

    Wodę zagotowujemy, parzymy herbatę ok. 5 minut. Mocno odciskamy. Herbatę słodzimy, dodajemy cytryny, studzimy. Gdy będzie trochę chłodniejsza, dodajemy blue curacao, mieszamy. Całość wstawiamy do lodówki. Przed podaniem wrzucamy kostki lodu, przystrajamy cytryną. Smacznego!

    marikac1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Na babski wieczór z drinków to obowiązkowo MOJITO!:-)
    A od siebie poleciłabym:

    Coś na słodko - ciasteczka francuskie z serkiem mascarpone i zatopionymi w nim czeresienkami
    http://img4.imagetitan.com/img.php?image=4_ciasteczkafrance.jpg :-)

    Smaczna przekąska na zimno - skrzydełka w miodowym bandażu z ciasta francuskiego
    http://img4.imagetitan.com/img.php?image=4_skrzydelkabandazowki730.jpg :-)

    Coś pysznego i treściwego na ciepło - domowa zapiekanka a dla zagrychy domowe ogóraski małosolne
    http://img4.imagetitan.com/img.php?image=4_sam_1007.jpg :-)

    Jakby było Wam mało;-P - lekka sałatka warzywna
    http://img4.imagetitan.com/img.php?image=4_sam_9514528.jpg :-)

    Dla dziewuszek co wolałyby coś lżejszego - wafle ryżowe z serkiem mascarpone, do tego chrupiące granole z płatkami zbożowymi o smaku cappucino i kawałkami czekolady oraz suszona żurawina
    http://img4.imagetitan.com/img.php?image=4_beznazwy1.jpg :-)

    A punktem kulminacyjnym byłyby FRANGLERKI (mini babeczki z ciasta francuskiego z greckim nadzieniem)
    http://imageshack.us/f/717/franglerkibezsloja.jpg/ :-)

    To tyle smacznego ode mnie;-) Pozdrawiam modliszka201@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tutaj niestety nie działają linki ale dodałam nowy post w którym wszystko powinno już być ok:-) pozdrawiam

      Usuń
  19. Ja na babski wieczór polecam Czekoladowe muffinki z truskawkami (bo w koncu każda kobieta uwielbia czekoladę)
    http://piekielnakuchniaanety.blox.pl/2012/06/Czekoladowe-muffinki-z-truskawkami.html

    Pizzerinki. (Można przygotować je już wcześniej a na każdej z nich położyć ulubione dodatki Twoich towarzyszek.

    http://piekielnakuchniaanety.blox.pl/2012/06/Pizzerinki.html


    A do pogryzienia przy plotkowaniu:
    Pikantne chrupiące krakersy
    http://piekielnakuchniaanety.blox.pl/2012/06/Pikantne-chrupiace-krakersy.html

    OdpowiedzUsuń
  20. Na babski wieczór z drinków to obowiązkowo MOJITO!:-)
    A od siebie poleciłabym:

    Coś na słodko - ciasteczka francuskie z serkiem mascarpone i zatopionymi w nim czeresienkami:-)
    http://zapodaj.net/4d105e58b8c10.jpg.html

    Smaczna przekąska na zimno - skrzydełka w miodowym bandażu z ciasta francuskiego:-)
    http://zapodaj.net/132cf800dbfe1.jpg.html

    Coś pysznego i treściwego na ciepło - domowa zapiekanka a dla zagrychy domowe ogóraski małosolne:-)
    http://zapodaj.net/b40b1cacc0f7d.jpg.html

    Jakby było Wam mało;-P - lekka sałatka warzywna lub sałatka Letni Owocowy Misz-Masz:-)
    http://zapodaj.net/98380087198bd.jpg.html
    http://zapodaj.net/2d9816c755615.jpg.html


    Dla dziewuszek co wolałyby coś lżejszego - wafle ryżowe z serkiem mascarpone, do tego chrupiące granole z płatkami zbożowymi o smaku cappucino i kawałkami czekolady oraz suszona żurawina:-)
    http://zapodaj.net/cf5ee3231221b.jpg.html

    A punktem kulminacyjnym byłyby FRANGLERKI (mini babeczki z ciasta francuskiego z greckim nadzieniem) :-)
    http://zapodaj.net/2b263035c49ce.jpg.html

    To tyle smacznego ode mnie;-) Pozdrawiam modliszka201@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Na babski wieczór polecam:
    Tort ajerkoniakowy-http://wyspasmaku.blox.pl/2011/08/Tort-ajerkoniakowy.html

    Sałatka z tortellini z ananasem-http://wyspasmaku.blox.pl/2012/06/Salatka-tortellini-z-ananasem.html

    Muffiny a la pizza-http://wyspasmaku.blox.pl/2012/06/Muffinki-a-la-pizza.html

    Sorbet cytrynowy-http://wyspasmaku.blox.pl/2012/06/Sorbet-cytrynowy.html

    A do picia: wermut(3/4obj) ze spritem (1/4obj)

    precelia@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. 1. Babeczki bananowe z mlekiem kokosowym
    (230g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli, 60 g miękkiego masła, 100 g drobnego cukru, 1 jajo, 1 żółtko, 3/4 szklanki puree z bananów i 125 ml mleczka kokosowego; dodatkowo czekolada i/lub bita śmietana)
    Proste, do upieczenia w 35 minut, a naprawdę zjawiskowe. <:

    2. Tarteletki z owocami
    (20 dag mąki, 10 dag masła, 10 dag cukru, 0.5 kg owoców (najlepiej truskawek/porzeczek/albo co kto lubi, tylko niezbyt duże, 20 dag galaretki owocowej - też dowolnie, 3 żółtka, margaryna do smarowania foremek i garść suchego grochu czy fasoli do wyłóżenia)
    Trochę więcej pracy, ale na chłodno smakują naprawdę dobrze. W sam raz na letni wieczór.

    3. Mini naleśniki z dodatkami
    Robimy zwyczajne naleśniki, tylko trochę mniejsze, a do nich: smażone, cienkie i małe kawałki kurczaka, pasemka marchewki, drobno podartą sałatę, pomidorka i sosy - jakie tylko chcemy (doskonale smakuje z sosem tysiąca wysp, czy to domowym*, czy kupnym)
    *Tak jakby co: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki dobrego ketchupu, 2 łyżki sosu chilli, sól i pieprz do smaku, odrobina soku z cytryny i pieprz cayenne.
    Podajemy naleśniki na jednym talerzu, każdy z dodatków na osobnym i każdy może dobierać co chce.

    4. Jeśli do tego miałabym polecić winko, to białe włoskie El Sol. Najlepsze na świecie. Można wrzucić kilka kostek lodu dla ochłody (i zachowania na dłużej trzeźwej głowy <: ).

    lafrijola pozdrawia <: [lafrijola@o2.pl]

    OdpowiedzUsuń