Z okazji Dnia Babci, dzielę się z Wami naszym rodzinnym przepisem :) Możecie też znaleźć go na Rodzinnej Kuchni. Niestety składniki nie są dokładne, ale robiłam je dosyć dawno i nie pamiętam proporcji. Jak tylko je powtórzę, postaram się wszystko skrzętnie zapisać ;)
Składniki:
- ładny kawałek wołowiny
- ogórki kiszone
- słonina
- garść suszonych grzybów
- musztarda
- mąka do obtaczania
- smalec (do smażenia)
Ogórki i wołowinę pokroić na słupki. Wołowinę pokroić na plastry i rozbić bardzo cienko. Każdy plaster posmarować musztardą, ułożyć 1-2 słupki słoniny i 2 słupki ogórka. Zwinąć ciasno i spiąć wykałaczkami. Każdy zraz obtoczyć w mące, zrumienić na smalcu, przełożyć do garnka. Do obsmażonych zrazów dorzucić grzybki, mąkę pozostałą z obtaczania, zalać wodą, dusić na ogniu przez godzinę. Podawać z ziemniakami albo kaszą. enjoy c:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz