Kiedy zobaczyłam ziemniaki w takiej formie na kilku blogach, koniecznie chciałam je zrobić. Aż przyszedł olej Kujawski z przyprawami i co więcej trzeba dodać? Sam olej ma w sobie tyle smaku, że nie potrzeba żadnych więcej ziół, czy przypraw :D
- ok. 5 średnich ziemniaków
- olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- sól, pieprz
Ziemniaki obrać. Obieraczką pokroić na cienkie plasterki. Odcisnąć z nich wodę papierowym ręcznikiem. ułożyć w naczyniu żaroodpornym przykładając plasterki do ścianek naczynia aż do środka. Butelkę z olejem zamieszać i od razu polać ziemniaki (zamieszać, żeby jak najwięcej pomidorów mogło wypłynąć na ziemniaki c: ). Posolić, popieprzyć. Zapiekać w 230 st. aż do zrumienienia wierzchu ziemniaków.
ten przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
świetne i proste! dzięki za udział w akcji Gotuj sezonowo! pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie!
OdpowiedzUsuńWitam mojego Foodie Penpal na luty :) Milo ze przylaczylas sie do akcji :)
OdpowiedzUsuńMmmm, ale pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :) No i takie oleje smakowe na oleju rzepakowym faktycznie nadają się do długiego zapiekania, bo rzepakowy dobrze znosi wysokie temperatury, nie to co te na oliwie z oliwek.
OdpowiedzUsuń