Sesja skończyła mi się tydzień temu, później wyprowadzka, szukanie miejsca w domu na rzeczy z akademika i nareszcie mogę spokojnie wrzucić pierwszy przepis w mojej akcji "Letnie Orzeźwienie 2013". Przepis na Frappe pokazała mi w zeszłym roku mama, a w tym roku robił furorę w akademiku - robiłyśmy ją w sesji niemal codziennie. Jak na razie najlepszy przepis na kawę mrożoną jaki miałam okazję wypróbować :) Piana jest gęstsza i trwalsza, kiedy damy dużo lodu, a kiedy damy więcej wody, piany wyjdzie dużo, ale szybko zniknie.
Składniki:
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- lód (mniej więcej 1/2-1 szklanki)
- odrobina wody
- cukier (ja daję 1,5 łyżeczki na łyżeczkę kawy)
- mleko do dopełnienia
Lód wsypać do pojemnika, w którym możemy go skruszyć. Dolać trochę wody, dodać kawę, cukier. Skruszyć blenderem (nie każdy blender może się nadawać) do uzyskania gęstej, dużej porcji piany. Przelać do szklanki (lub dwóch ;) ) i dopełnić mlekiem. Zamieszać i podawać od razu. enjoy c:
pycha! :) pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMmmm....gdyby dziś było upalnie, to z chęcią bym frappe zrobiła :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga z pięknymi zdjęciami! :)
OdpowiedzUsuńChciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1300 blogerów! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!
Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas i tym samym trafiły do jeszcze większego grona odbiorców :)
Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog
Życzę miłego dnia!
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńPychota! Uwielbiam frappe, ale jeszcze w tym roku żadnej mrożonki nie piłam :( czas będzie nadrobić :)
OdpowiedzUsuńdajcie mi taką kawusię!!! ;-) pozdrawiam i zapraszam po dania na grilla http://www.zgrilla.pl/losos-z-grilla-z-kolorowym-pieprzem/
OdpowiedzUsuń