Składniki:
- makaron spaghetti (ja zawsze gotuję całą paczkę, a to co nie zostanie zjedzone, jest podstawą kolejnego dania :) )
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- filet z piersi kurczaka
- cebula
- czosnek
- zioła prowansalskie, papryka słodka, sól, pieprz (najlepiej świeżo i grubo zmielony), odrobina cukru
Makaron gotujemy według zaleceń producenta, przy odlewaniu najlepiej nie przelewając zimną wodą. Kurczaka kroimy w niezbyt dużą kostkę, przyprawiamy wg uznania, smażymy. Cebulę kroimy w kostkę, w garnku dusimy na odrobinie oliwy, dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory kroimy w kostkę (wolę całe, bo tym pokrojonym nie ufam - kilka razy miałam w nich masę skórek), dodajemy razem z sokiem do cebuli. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i odrobiną cukru dla złagodzenia kwaskowatości pomidorów. Podajemy na gorąco, można posypać serem. enjoy :)
Proste sposoby są najsmaczniejsze;) Dwa dni temu serwowałam niemal identyczny makaron;)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda na tych ładnych zdjęciach.
OdpowiedzUsuńaż chce się wcinac!
Wygląda świetnie, szczególnie z tym makaronem :) Pycha!
OdpowiedzUsuńteraz jest bardzo nieprzyzwoita pora na myślenie o takich pysznościach.. ale to nie zmienia faktu,że mam wielką ochotę na to danie!
OdpowiedzUsuńprosto smacznie i kolorowo. rewelacja.
OdpowiedzUsuńSztandarowe danie, które lubi chyba każdy :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam makarony -bardzo ładny sposób podania!!
Pozdrawiam :)