W zeszłym roku szkolnym (ah, jeszcze w liceum), lubiłam przygotowywać weekendowe śniadanka dla całej rodziny. Teraz nie mam zbytnio czasu, ale czasem mi się zdarzy. Z tamtych dobrych poranków pozostało mi parę zdjęć i przepisów do opublikowania. Tosty z sosem beszamelowym (znalezione na Kwestii Smaku) są jednym z takich.
Przepis podaję bezpośrednio z Kwestii Smaku.
Sos beszamelowy z serem:
- 20 g masła (1 pełna łyżka)
- 10 g (1 łyżka) mąki pszennej
- 250 ml mleka
- odrobina tartej gałki muszkatołowej
- 2 - 3 łyżki tartego parmezanu lub innego sera dobrej jakości
Można przygotować sos bez dodatku sera, należy wówczas dać trochę więcej mąki.
Sos beszamelowy z serem: Na patelni roztopić masło, po 1 minucie smażenia dodać mąkę i mieszając smażyć przez około 2 minuty, następnie stopniowo wlewać mleko, mieszając smażyć na małym ogniu przez około 3 - 4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodać gałkę i tarty ser. Wymieszać i odstawić z ognia gdy ser się roztopi.
Tosty: Kromki chleba tostowego posmarować masłem. Jedną kromkę posmarować sosem, drugą musztardą lub majonezem. Jajka - jedno na tosta - usadzić. Położyć na chlebie, na jajku plasterek sera i szynki. Oliwki pokroić w paski, posypać jajko. Zamknąć tosty. Rozgrzać patelnię grillową. Smażyć tosty z obu stron. enjoy :)
taki tost... istny raj na początek dnia! mogę wpaśc na śniadanie? xd
OdpowiedzUsuń