Składniki:
- połowa obranej i oczyszczonej dyni (u mnie cała przed obraniem miała około 1,8 kg)
- 2 cebule czerwone
- 2 marchewki
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 kostki bulionowe
- papryka słodka
- sól
- woda
Do podania:
- prażone na suchej patelni pestki dyni
- pokrojona w paski tortilla
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać do garnka marchewkę obraną i pokrojoną w plasterki, dynię i zalać ją wodą tak, żeby była zakryta. Wrzucić kostki rosołowe i gotować do miękkości dyni. Zmiksować, doprawić papryką i solą do smaku. Podawać posypaną tortillą i pestkami.
Wygląda jak jakiś deser. :) Bardzo apetyczna propozycja.
OdpowiedzUsuńjakie cudowne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńdokładnie - od razu jak zobaczyłam, to stwierdziłam, że to nie może być zupa!
OdpowiedzUsuń... a jednak. pięknie się prezentuje u Ciebie :)