Mam nadzieję, że wszyscy mieliście spokojne święta :)
Życzę Wam wszystkim dobrego i obfitującego w pozytywne relacje i wydarzenia roku 2013 :)
Przekąska zrobiona z zalegających w lodówce produktów, podczas nauki do wrześniowej kampanii ;) Zdjęcia przeleżały trochę na dysku, bo musiały nabrać mocy urzędowej ;) A tak - przekąska idealna na prywatkę sylwestrową :)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- mrożony szpinak
- paczka wędzonego łososia (100-150g)
- 4 ząbki czosnku
- 100 g serka topionego śmietankowego
- roztrzepane jajko
- sól, pieprz
Piekarnik nagrzać do 200 st. Szpinak rozmrozić. Dobry będzie zarówno w liściach, jak i rozdrobniony. Włożyć na patelnię, dodać posiekany czosnek. Kiedy będzie gorący, dodać serek topiony. Mieszać do całkowitego połączenia serka i szpinaku. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto francuskie pociąć na prostokąty o bokach w proporcji mniej więcej 2:1. Nałożyć na połowę szpinak i układać na nim łososia. Drugą połowę delikatnie ponacinać w wąskie paski, uważając żeby nie przeciąć brzegów. Złożyć ciasto i skleić brzegi. Posmarować jajkiem.
Piec do zrumienienia 15-20 min. enjoy c:
super!
OdpowiedzUsuńi Tobie również wspaniałości na Nowy Rok.
Świetna i aromatyczna przekąska, kojarzy mi się z takimi bułeczkami co sprzedają często przy hipermarketach, ale wiadomo domowe o niebo lepsze. Lubię patrzeć na takie nacięcia w cieście :)
OdpowiedzUsuń