Lubię czasem zjeść gotowy, kupny deser. Najczęściej mam ochotę na ryż na mleku lub kaszkę. Od czasu do czasu zdarzy się, że z resztek ryżu z obiadu mama przygotuje to pierwsze, ale ostatnio nie ma mnie w domu częściej niż jestem, więc nawet jeśliby był, to małe mam szanse, że się załapię. Raz, kiedy R. odwiedził mnie w domu, przygotowałam ryż sama, według przepisu poniżej, który wzięłam stąd c:
Składniki:
- 1 szkl. ryżu
- 3 - 4 szkl. mleka
- 3 - 4 łyżki śmietany 36%
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- szczypta soli
Ryż zalać szklanką mleka, dodać sól i gotować
na średnim ogniu ciągle mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Uzupełniać
mleko systematycznie, gotując tak długo, aż ryż był
miękki. Przy ostatniej porcji mleka dodać cukier biały i ten z wanilią oraz śmietankę.
Ale pyszności. Zjadłabym taki deser.
OdpowiedzUsuńładne zdjęcia ;]
OdpowiedzUsuńwiesz, że mam taką samą chustę?
a deserek? poproszę ;] naprawdę, świetny.
Bardzo smaczny taki deserek!
OdpowiedzUsuń