piątek, 11 maja 2012

Ryż na mleku


Lubię czasem zjeść gotowy, kupny deser. Najczęściej mam ochotę na ryż na mleku lub kaszkę.  Od czasu do czasu zdarzy się, że z resztek ryżu z obiadu mama przygotuje to pierwsze, ale ostatnio nie ma mnie w domu częściej niż jestem, więc nawet jeśliby był, to małe mam szanse, że się załapię. Raz, kiedy R. odwiedził mnie w domu, przygotowałam ryż sama, według przepisu poniżej, który wzięłam stąd c:




Składniki:

  • 1 szkl. ryżu
  • 3 - 4 szkl. mleka
  • 3 - 4 łyżki śmietany 36% 
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • szczypta soli


Ryż zalać szklanką mleka, dodać sól i gotować na średnim ogniu ciągle mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Uzupełniać mleko systematycznie, gotując tak długo, aż ryż był miękki. Przy ostatniej porcji mleka dodać cukier biały i ten z wanilią oraz śmietankę. 

3 komentarze:

  1. Ale pyszności. Zjadłabym taki deser.

    OdpowiedzUsuń
  2. ładne zdjęcia ;]
    wiesz, że mam taką samą chustę?
    a deserek? poproszę ;] naprawdę, świetny.

    OdpowiedzUsuń