środa, 6 lutego 2013

Ziemniaki zapiekane z nutą pomidorów, czosnku i bazylii

Kiedy zobaczyłam ziemniaki w takiej formie na kilku blogach, koniecznie chciałam je zrobić. Aż przyszedł olej Kujawski z przyprawami i co więcej trzeba dodać? Sam olej ma w sobie tyle smaku, że nie potrzeba żadnych więcej ziół, czy przypraw :D





Składniki:
  • ok. 5 średnich ziemniaków
  • olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • sól, pieprz


Ziemniaki obrać. Obieraczką pokroić na cienkie plasterki. Odcisnąć z nich wodę papierowym ręcznikiem. ułożyć w naczyniu żaroodpornym przykładając plasterki do ścianek naczynia aż do środka. Butelkę z olejem zamieszać i od razu polać ziemniaki (zamieszać, żeby jak najwięcej pomidorów mogło wypłynąć na ziemniaki c: ). Posolić, popieprzyć. Zapiekać w 230 st. aż do zrumienienia wierzchu ziemniaków.


ten przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.  


4 komentarze:

  1. świetne i proste! dzięki za udział w akcji Gotuj sezonowo! pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam mojego Foodie Penpal na luty :) Milo ze przylaczylas sie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie :) No i takie oleje smakowe na oleju rzepakowym faktycznie nadają się do długiego zapiekania, bo rzepakowy dobrze znosi wysokie temperatury, nie to co te na oliwie z oliwek.

    OdpowiedzUsuń