czwartek, 12 grudnia 2013

Gorąca czekolada

W zeszłym roku szukałam pomysłu na dobre prezenty dla rodziny, które mogłabym zrobić sama i nie wydawać przy tym majątku. W Leroy Merlin znalazłam ładne słoiczki pakowane po 3, a na blogu Filozofia Smaku przepis na gorącą czekoladę, taką w proszku. Przygotowałam jedną porcję na spróbowanie z tymi przyprawami, które udało mi się dostać. Była przepyszna! Przygotowałam ok. 10 słoiczków i wszystkie rozdałam :)



Składniki:
  • pół szklanki kakao do wypieków
  • pół szklanki cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego (lub odpowiadająca mu ilość cukru waniliowego)
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej


Zetrzeć czekoladę na wiórki. Jeśli robimy na prezent i chcemy wsypać do słoiczka warstwami - mieszamy ze sobą wszystkie składniki oprócz cukru pudru i czekolady. Usypujemy warstwy - najpierw mieszankę, potem cukier puder, a na wierzch czekoladę. Przed użyciem mieszamy wszystko razem. Na kubek mleka wsypujemy 3 łyżeczki mieszanki.





9 komentarzy:

  1. Rewelacja!!! Sama bym się baaardzo ucieszyła z takiego prezentu. Mogę ukraść pomysł? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to moi przyjaciele będą mieli co pić w święta :D warstwowo ładnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Zrobię na pewno! :) Dziękuję za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  4. mam pytanie, czy ilość podanych składników jest na mniej więcej jeden słoiczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na więcej, chociaż zależy jaki słoiczek masz :) Ten był taki typowo jak niektórzy mają na przyprawy :)

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź :D

      Usuń
  5. świetny przepis! ;D
    a gdzie mogę kupić taki fajny słoiczek ? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny przepis! ;D
    a gdzie mogę kupić taki fajny słoiczek ? :)

    OdpowiedzUsuń