Ziemniaki pieczone w ziołach z sosem czosnkowym
- ziemniaki
- oliwa
- zioła prowansalskie
- 2-3 ząbki czosnku
- kubek śmietany (% według uznania, ja raz używam 12%, a raz 18%)
- łyżka majonezu
Nagrzać piekarnik do 200 st. Obrane i pokrojone w spore kawałki ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do miski, odczekać aż trochę ostygną. Polać oliwą i obwicie posypać ziołami prowansalskimi, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika, piec aż się zrumienią. Śmietanę przełożyć do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę majonezu, zioła, posolić do smaku. Wymieszać.
Voila. Smacznego :)
ciekawa wersja ziemniaczków, choć ja za nimi nie przepadam, na sos śmietanowo-czosnkowy mogę się skusić ;)
OdpowiedzUsuńZa pieczonymi ziemniaczkami wprost szaleję;)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis..wart wypróbowania...
OdpowiedzUsuń@katarzyna - sos przygotowuję do wielu rzeczy, jest rewelacyjny :D
OdpowiedzUsuńpieczone ziemniaki goszczą u mnie przynajmniej raz w tygodniu. sos musi nie tylko smakować, ale i pachnieć genialnie
OdpowiedzUsuńNajlepsze są proste rozwiązania, bo są najsmaczniejsze.
OdpowiedzUsuńProste i pyszne, doceniamy takie przepisy !
OdpowiedzUsuńhttp://www.wysmakuj.pl/index.php?page=1&category=przek%C4%85ski
Uwielbiam ziemniaki pod kazda postacia ! A zwlaszcza z sosem czosnkowym :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie się pieką a sosik pachnie w całym domku :)
OdpowiedzUsuń