poniedziałek, 25 listopada 2013

Tort naleśnikowy lasagne

Początkowo miały być naleśniki. Potem wytrawne naleśniki. Po drodze zawinięte i zapieczone pod serem. A w końcu wyszedł torcik, w ostatniej chwili jakoś tak wpadł do głowy ;)
Przygotowany w tortownicy mniej więcej 18 cm.



Składniki:
Naleśniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju

Farsz:
  • 200 g mięsa
  • 250 g przecieru
  • 4-5 pieczarek
  • 0,5 papryki
  • 1 cebula
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • kawałek sera
  • 2 łyżki ketchupu

Przygotować ciasto na naleśniki: wszystkie składniki wymieszać, najlepiej zmiksować, odstawić przynajmniej na pół godziny ;) Smażyć na suchej patelni (chyba, że nie macie dobrej, tak jak ja :c wtedy co dwa naleśniki posmarować patelnię olejem przy pomocy pędzelka).

Cebulę pokroić w kostkę, podobnie pieczarki i paprykę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać paprykę, chwilę smażyć na mniejszym ogniu. Dorzucić pieczarki i smażyć kilka minut. Zdjąć warzywa na talerz, na oliwie usmażyć mięso mielone. Po odparowaniu wody z mięsa dodać warzywa i przecier.Pogotować trochę bez pokrywki, żeby sos zgęstniał. Przyprawić. Naleśniki układać naprzemiennie z farszem w tortownicy wysmarowanej tłuszczem - ja miałam masłem, ale oliwą czy olejem będzie równie dobrze :)

Piekarnik nagrzać do 200 st. Wierzch torciku posmarować ketchupem i posypać startym serem. Zapiec na najwyższej półce do zrumienienia.

Taka porcja starcza na dwie, ew. trzy osoby ;) enjoy c:






5 komentarzy: