czwartek, 25 października 2012

Lazania z dynią i mięsem mielonym


Lazanię jemy bardzo chętnie. Zapowiedziałam R., że zrobię taką z dynią już jak kupowałam dynie. Myślałam, że nie będzie mu smakować, ale jako że ma normalną porcje mięsa, smakowała mu baaardzo :D




Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • połowa oczyszczonej i obranej dyni (u mnie dynia przed obraniem miała ok. 1800 g)
  • 90 g koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka tymianku
  • garść świeżej bazylii
  • dwa ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • makaron lasagne



Cebulę pokroić w kostkę i udusić. Dodać mięso i posiekany czosnek i dusić. W międzyczasie pokroić dynię na drobną kostkę. Dodać do mięsa, dolać trochę wody, dodać koncentrat i dusić aż dynia zmięknie. Bazylię posiekać, dorzucić i doprawić resztą przypraw. Gotować jeszcze chwilę.

Przygotować beszamel (przepis bezpośrednio w Rodzinnej Kuchni:
2. Beszamel: robimy jasną zasmażkę z mąki i masła, dolewamy porcjami mleko, cały czas mieszając. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy żółtko, dokładnie roztrzepujemy. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą, cukrem, gałką i pieprzem.
Układać lazanię w formie (u mnie tortownica) warstwami sosu i makaronu na zmianę, zaczynając od płatów makaronu. Ważne! Każdą warstwę makaronu polać odrobiną gorącej wody - makaron wchłonie ją i tak się ugotuje nie zabierając wilgoci z sosu. Jako ostatnia warstwę układamy makaron. Polewamy całość beszamelem i 

1. Jeżeli przygotowujemy lasagne w piekarniku - posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 30 minut.
2. Jeżeli robimy lasagne w kombiwarze - wstawiamy ją do kombiwara na 175 st. na 15 minut BEZ sera, a tylko z beszamelem na wierzchu. Po tym czasie posypujemy serem i pieczemy jeszcze 30 minut. Taki zabieg pozwoli każdej warstwie makaronu dogotować się bez przeszkód c:
smacznego c:







Dyniowe przysmaki

8 komentarzy:

  1. Dyniowej lasagne nigdy nie jadłam, jednak z wielką chęcią bym to zmieniła :) Ta beszamelowa powłoczka do mnie woła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka :) My bardzo lubimy lasagne, C. często robi, muszę mu podrzucić pomysł z dyńką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny pomysł na dodanie dyni, muszę wypróbować, ja robiłam z mozzarellą i suszonymi pomidorami wg Pascala(kuchnia lidla), przepyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda smakowicie:) zapraszam równiez do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. CHciałabym zobaczyć Twoją kuchnię. Jak dajesz radę w akademiku? może pokażesz nam swoje środowisko pracy? TO może być bardzo ciekawy wpis. Bo TY na to?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właściwie, to dlaczego nie? ciekawy pomysł, postaram sie przygotować notkę na temat c:

      Usuń