piątek, 4 stycznia 2013

Margerita na papirusie

Mieliśmy akurat ochotę na pizzę, a że papirusy po jajkach leżały jeszcze na wierzchu, to pomysł w głowie się zrodził. W lodówce dodatków nie było, to zrobiliśmy margerity c:
Ciasto przygotowałam w maszynie do chleba, więc taki sposób podam.



Składniki (na 3 niewielkie pizze, mieszczące się na papirusie Winiary):

  • 3 pojedyncze papirusy Pomysł na... soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich"
  • sos pomidorowy (jeśli domowy, robiony na bieżąco - przyprawić jedynie solą, pieprzem i cukrem) 
  • tarty ser
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 125 ml ciepłej wody (1/2 szklanki)
  • 225 g mąki typu 450
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżki oliwy


Wlać mokre składniki na ciasto na dno maszyny, dosypać suche, na końcu dodając drożdże. Ustawić program na wyrabianie ciasta, poczekać c: Nagrzać piekarnik na najwyższą możliwą temperaturę. Gotowe ciasto podzielić na trzy części, z każdej uformować koło wielkości takiej, żeby akurat zmieściło się na papirusie. Ułożyć ciasto na papirusie i wytrzeć nim przyprawy dociskając do papirusu, po czym odwrócić je na drugą stronę, też podociskać. Przełożyć razem z papirusem na blachę. Posmarować sosem, posypać serem. Wstawić do piekarnika na najniższą półkę, dzięki temu spód będzie chrupki. Piec do zrumienienia, u mnie przy 230 st. trwało to 15-20 minut. enjoy c:





4 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda :) Również dodaję moją imienniczkę i studentkę tej samej uczelni do obserwowanych, będę zaglądać :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę, nie wpadłabym na to ! :)

    OdpowiedzUsuń