Przygotowany w tortownicy mniej więcej 18 cm.
Składniki:
Naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- sól, pieprz
- łyżka oleju
Farsz:
- 200 g mięsa
- 250 g przecieru
- 4-5 pieczarek
- 0,5 papryki
- 1 cebula
- czosnek granulowany
- zioła prowansalskie
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- kawałek sera
- 2 łyżki ketchupu
Przygotować ciasto na naleśniki: wszystkie składniki wymieszać, najlepiej zmiksować, odstawić przynajmniej na pół godziny ;) Smażyć na suchej patelni (chyba, że nie macie dobrej, tak jak ja :c wtedy co dwa naleśniki posmarować patelnię olejem przy pomocy pędzelka).
Cebulę pokroić w kostkę, podobnie pieczarki i paprykę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać paprykę, chwilę smażyć na mniejszym ogniu. Dorzucić pieczarki i smażyć kilka minut. Zdjąć warzywa na talerz, na oliwie usmażyć mięso mielone. Po odparowaniu wody z mięsa dodać warzywa i przecier.Pogotować trochę bez pokrywki, żeby sos zgęstniał. Przyprawić. Naleśniki układać naprzemiennie z farszem w tortownicy wysmarowanej tłuszczem - ja miałam masłem, ale oliwą czy olejem będzie równie dobrze :)
Piekarnik nagrzać do 200 st. Wierzch torciku posmarować ketchupem i posypać startym serem. Zapiec na najwyższej półce do zrumienienia.
Taka porcja starcza na dwie, ew. trzy osoby ;) enjoy c:
Absolutnie genialny pomysł! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńO rajuśku..zdecydowanie coś dla mnie :)) Bomba :)
OdpowiedzUsuńSuper :D Daj znać, jak wypróbujesz :D
UsuńPrzepięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńNie powiem, bardzo oryginalne.
OdpowiedzUsuń