sobota, 9 lutego 2013

Spaghetti z boczkiem i pieczarkami na mascarpone

Tutaj olej kujawski znakomicie zastąpił dodatek czosnku. Smak czosnku jest delikatnie wyczuwalny, więc danie będzie idealne, kiedy jedna osoba nie może obejść się bez czosnku, a druga nie lubi kiedy jest go zbyt dużo. Kremowy sos dokładnie oblepia makaron i smakuje naprawdę wyśmienicie :)


Składniki:
  • 250 g pieczarek
  • 350-400g makaronu spaghetti
  • 250 g mascarpone
  • 150 boczku pokrojonego w kostkę
  • olej Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • 1 cebula


Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Makaron ugotować al dente. Wlać olej na patelnię, wcześniej nim wstrząsając, aby kawałki czosnku i bazylii wypłynęły. Zeszklić cebulę, dodać do niej boczek i smażyć aż boczek będzie chrupiący. Dodać pieczarki i smażyć aż będą miękkie. Na koniec dodać mascarpone i zdjąć z palnika. Mieszać do rozpuszczenia serka całkowicie (jeśli jest taka potrzeba, wstawiać na chwilę z powrotem na palnik i delikatnie podgrzać). Posolić, wymieszać z makaronem. enjoy c:





ten przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.  




2 komentarze:

  1. Och, uwielbiam to połączenie! :) Mascarpone smakuje idealnie z makaronem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń